🍲 Sugestii de servire:
- 🥄 Însoţeşte cu smântână sau iaurt grecesc.
- 🍞 Serveşte alături de o felie de pâine cu crustă sau cu mămăligă moale.
Ciorbă de perișoare
6
porții20
minute40
minute355
kcal1
orăIngrediente
500gr carne tocată de porc
1/4 cană orez
o ceapă
un ou
1/2 legătură pătrunjel
2 cartofi
o legătură leuștean
un morcov
1/2 țelină (rădăcină)
o bucată păstârnac
3 linguri sos de roșii
2 cuburi Knor (opțional)
Instrucțiuni
- Prepararea perișoarelor
- Într-un bol mare, amestecă carnea tocată cu orezul spălat, un ou și ceapa tocată mărunt.
- Asezonează cu sare, piper și puțin delicat.
- Amestecă bine compoziția până devine omogenă, apoi formează biluțe, rotunjindu-le între palme umezite.
- Prepararea ciorbei
- Într-o oală încăpătoare, pune la fiert aproximativ 3,5 litri de apă cu puțină sare.
- Când apa începe să fiarbă, adaugă cu grijă perișoarele și lasă-le să fiarbă aproximativ 10 minute, fără să amesteci, pentru a nu se destrăma.
- După cele 10 minute, adaugă în oală morcovul tocat, cartofii cubulețe, țelina și păstârnacul tăiate mărunt.
- Toarnă sosul de roșii, apoi condimentează din nou cu sare, delicat și puțin Knorr pentru ciorbă sau un alt amestec pentru gust.
- Lasă ciorba să fiarbă încă aproximativ 30 de minute, până când legumele sunt moi, iar perișoarele bine pătrunse.
- Când ciorba este aproape gata, adaugă leușteanul tocat mărunt.
- Mai las-o pe foc 2 minute cu capacul pus, apoi oprește focul și las-o să se răcească puțin înainte de servire.
Note
- Important! Valorile nutriționale sunt estimative și pot varia în funcție de cantitățile folosite, de produsele înlocuite sau extra adăugate!
Dacă aveți dificultăți în a estima gramajul cantităților indicate, consultați articolul de pe blog intitulat Ghid practic: Cât cântăresc ingredientele în bucăți și grame? Veți găsi acolo informații utile pentru o măsurare mai simplă.
Ciorba de perişoare este un preparat tradiţional românesc, care a câştigat popularitate în întreaga ţară datorită gustului său bogat şi versatilităţii. Se spune că originea acestui tip de ciorbă poate fi urmărită până la influenţe otomane sau est-mediteraneene. Ingredientele – perișoarele din carne tocată cu orez, legume aromate, verdeaţă proaspătă – reflectă un mod de gătit simplu, de casă, care a devenit parte a identităţii culinare româneşti.
Beneficii:
Carnea de tocătură (porc, vită sau mixtă) furnizează proteine de bună calitate, esenţiale pentru refacerea ţesuturilor. Orezul inclus în perișoare oferă carbohidraţi ce dau energie şi ajută la saţietate. Legumele (morcov, ţelină, păstârnac etc.) aduc vitamine, minerale şi fibre alimentare, contribuind la digestie şi la un aport nutriţional echilibrat. Verdeaţa proaspătă (pătrunjel, leuştean) adaugă antioxidanţi și aromă. Dacă se foloseşte borş sau zeamă acră, se adaugă şi un plus de aciditate sănătoasă care stimulează digestia.
Idei de combinaţii şi variante:
- Poţi folosi carne de pui sau curcan pentru o opţiune mai uşoară
- Poţi folosi borș, zeamă de lămâie sau oţet de mere
- Elimină carnea şi perișoarele, adaugă bulgur sau quinoa şi legume, pentru o variantă de post/vegan
- Adaugă puţin ardei iute sau boia dulce pentru o aromă mai intensă
- Ajustează consistenţa: dacă preferi o supă mai uşoară, redu cantitatea de orez sau foloseşte carne slabă; dacă doreşti mai consistentă, adaugă cartofi sau tăieţei.
Notă! *Important! Informațiile din acest articol sunt preluate din diverse surse online și nu reprezintă creația sau drepturile de autor ale autorului acestui blog.








